C.V. Docent dans

In de opleiding bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts is het eerste jaar voor iedereen hetzelfde wat betreft de richtingen uitvoerend dans en docent dans. Voor de start van het tweede jaar moet de keuze gemaakt worden tussen uitsluitend uitvoerend dans of de combinatie van uitvoerend en docent dans. In de volgende jaren krijg je de basis van anatomie, methodiek, didactiek, analyse en natuurlijk het lesgeven zelf aangeboden. Onder begeleiding geef je ook les aan een aantal groepen. In mijn 3e jaar heb ik de vooropleiding onderbouw lesgegeven waarin de leerlingen 6/7 jaar zijn en getraind worden om de vooropleiding te voltooien en daarna door te stromen naar de Hbo-opleiding. In het 4e jaar kreeg ik de oriëntatie tussenbouw met leerlingen van 10/11 jaar, in deze lessen kunnen zij zich oriënteren in de danswereld; dansen alleen voor het plezier of willen ze er meer mee?

Als freelance docente dans ben ik inzetbaar voor de volgende stijlen:

 • Klassiek ballet op alle niveau’s, inclusief de spitzentechniek
 • Jazz dans
 • Popshowmusicaldans (psmd)
 • Conditietraining / Aerobics / BBB
 • Moderne dans
 • Kinderlessen , waaronder algemene dansante vorming, klassiek ballet, psmd, tapdans
 • Streetdance / Hiphop

Om les te mogen geven in het onderwijs ben ik geregistreerd bij het CRKBO – Centraal Register Kort Beroepsonderwijs

CRKBO_Docent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als Docent Dans geef ik les / heb ik lesgegeven bij de volgende scholen:

DD Dance Studio, Lelystad:
Sinds september 2010 geef ik les bij DD Dance Studio in Lelystad. Denise Dobber is een oud-klasgenootje van mij en heeft een eigen dansschool geopend. Ik geef hier de lessen klassiek en modern-jazz aan de selectieklassen. We hebben 3 niveau’s: selectie B voor de mensen die nog maar kort in de selectie dansen, selectie A voor de leerlingen die al wat langer in de selectie dansen en ook al meer techniek in huis hebben en de topselectie voor de leerlingen die van dansen hun beroep zouden willen maken. In de lessen klassiek, modern-jazz en hiphop worden ze voorbereid op de audities die ze straks zullen gaan doen. Denise geeft de hiphop lessen aan de selectie maar ze geeft ook de lessen aan de recreatie.

Lucia Marthas Institute for Performing Arts:
Na mijn opleiding op de Dansacademie ben ik doorgestroomd in het lesgeven. Ik heb hier een aantal groepen van de vooropleiding lesgegeven in klassiek ballet en popshowmusicaldans. Momenteel geef ik lessen pedagogiek theorie aan het MBO, zowel in Amsterdam als Groningen.
Ook geef ik sinds september 2013 de psmd-lessen aan de Avondoriëntatie, dit zijn leerlingen die voor de lol willen dansen maar graag meerdere stijlen leren, ze krijgen ballet – psmd – urban en kunnen ook kiezen voor zang.
Daarnaast ben ik beschikbaar om in te vallen voor alle mogelijke lessen.

Marthas Group, diverse locaties:
Voor de Marthas Group werken freelance docenten die worden ingezet op projecten van bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs, maar ook naschoolse activiteiten en basisscholen. De Marthas Group is opgezet door Lucia Marthas. Ik heb gewerkt voor Scholen Gemeenschap Reigersbos en het Zuiderlicht College, beide in Amsterdam en ROC Flevoland in Almere. Ik heb lesgegeven aan leerlingen van het 1e leerjaar t/m het 4e leerjaar. Dans zit op deze scholen in het lessenpakket, maar er is ook een kunstklas / talentklas voor de meer getalenteerde leerlingen. Op het ROC heb ik de Minor Dans gegeven. Momenteel werk ik voor de Marthas Group bij het Zuiderlicht College en geef ik danstheorie. Danstheorie bevat een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het wordt gegeven aan het 3e en 4e leerjaar en behoort tot het examen dans.
Hieronder een artikel van woensdag 29 mei 2013:

Parool

LEF, Velsen:
In 2011 en 2012 heb ik 2 korte producties gedaan met LEF Velsen. LEF is een organisatie, behorende bij Opus One, die in samenwerking met mensen uit het vak en docenten een musicalproductie maakt met basisscholen. In 2011 hebben we Peter Pan gedaan en heb ik gewerkt met groep 7 van basisschool De Pleiaden. En in 2012 hebben we De Klokkenluider van de Notre Dame gedaan en heb ik weer gewerkt met groep 7 van De Pleiaden.

252985_1922120586514_5004395_n

ROC Flevoland, Almere:
In november 2009 ben ik gestart met een Minor Dans op ROC Flevoland in Almere. Een groep van ongeveer 12 studenten worden over het algemeen opgeleid tot onderwijsassistent. Om hun lessenpakket uit te breiden kunnen ze de Minor Dans volgen. Dit is een programma van 30-35 lessen en bestaat uit een deel eigen danstraining om hun persoonlijke kwaliteiten te verbeteren en een deel theoretische kennis. Deze theorie bestaat uit dansgeschiedenis, muziekgeschiedenis, basiskennis van de anatomie en natuurlijk het leren lesgeven aan basisschoolleerlingen. In november 2010 heb ik deze Minor een vervolg gegeven met een nieuwe groep en ook deze mensen hebben de Minor met goed gevolg afgesloten. Momenteel val ik soms in voor danslessen die gegeven worden gedurende sportclinics.

283127_2165276083864_3328900_n

DAPA, Zoetermeer:
Voor de Dutch Academy of Performing Arts in Zoetermeer val ik sinds 2009 regelmatig in en geef ik les aan de dans- en musicalgroepen. DAPA was voorheen het Nederlands Musical Ensemble, hiermee heb ik vaker via Cora Ringelberg opgetreden.

Kunstencentrum Velsen, Velserbroek:
Sinds eind maart 2010 neem ik een aantal lessen over voor het Kunstencentrum Velsen. De eerste les is aan kinderen van 4/5 jaar en de tweede les is aan kinderen van 6/7 jaar. In deze lessen is het de bedoeling dat ze natuurlijk plezier beleven aan het dansen, maar ook dat er een basis wordt gelegd voor de klassieke techniek. Dit wordt op een speelse manier aangeboden. En daarnaast wordt er gewerkt aan een eindvoorstelling. In 2008 heb ik gedurende een paar maanden 2 lessen verzorgd: klassiek ballet en jazz dans.

Dance Masters de Vos, Haarlem:
In 2007 en 2008 heb ik hier een aantal lessen verzorgd voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar; de mini’s, little kids en kids.

Dansstudio Parallel, Beverwijk:
Ook hier heb ik in 2007 en 2008 lesgegeven. Dit waren showdance-lessen aan leerlingen van 10 t/m 18 jaar.

Muziekschool Heerlen:
Tijdens mijn opleiding heb ik gedurende 10 weken een showdance-les en een taples gegeven op de amateurschool waar ik vroeger zelf gedanst heb.

Diaghilev-festival – Peter en de Wolf, Groningen:
Tijdens de opleiding kregen we in het tweede jaar het Diaghilev project toegewezen. Voor dit project moesten we in een groep de choreografie maken voor 5 kinderen en daarnaast moesten we zelf ook meedoen.

Stage-les Doven/Slechthorende School, Leiden:
In het tweede jaar kregen we ook praktijkopdrachten met betrekking tot het lesgeven. Voor deze opdracht moesten we een les voorbereiden voor dove en slechthorende kinderen.

Bij een aantal projecten ben ik Dance Captain geweest:

 • The Angels
 • Sittah’s D’licious
 • Miljoenenjacht
 • Koningin Beatrixgala
 • Big Noise, de Musical

Ik heb de volgende workshops gevolgd:

 • Didactiek voor Kinderen van Dhr. Tappendorff, Antwerpen
 • Zumba, Apeldoorn